Saturnokkultation onsdag den 25. januar 2006

Line

Følgende stod på "Astrolist" den 24. januar 2006:


Saturn og dens ringe vil formørke HIP 42705 (mag 8 stjerne) den 25.januar 2006 omkring klokken 20:00 UTC.
Hvis du kan fange Titan - kan du også se HIP 42705.

De bedste hilsner
Henrik Delfer


Da vejrudsigten så yderst lovende ud, aftalte jeg med Helge, at vi mødtes i god tid i Urania Observatoriet, hvor vi havde turnusvagt samme aften.

Jeg havde opstillet min 8" SCT uden for Observatoriet lidt før klokken 19, men kunne hurtigt konstatere, at kikkerten var for lille til tydeligt at kunne skelne målstjernen fra den kraftigt lysende ring. Et voldsomt blæsevejr gjorde det endnu værre! Derfor pakkede jeg min trofaste kikkert sammen, og så i Urania Kikkerten sammen med de andre. I løbet af fem minutter kunne vi se, hvilken af prikkerne, der var stjernen. Normalt er det månerne, som bevæger sig, men her konvojerede månerne med Saturn langsomt hen mod en lille stjerne.

Tiderne i Aalborg var 19.36.15 for første kontakt. 2. kontakt ventede vi meget længe på. Til sidst gik Jesper ned og så på computeren, hvornår begivenheden var. "Ca. kvart i ti", meddelte han lakonisk. Da var klokken 5 minutter over ti. "Jamen, hvor skal den da komme frem?" "Lige over Saturn". Nå, vi havde jo kigget på ydersiden af ringen, for det var dér, bag ringen, HIP 42705 - den lille røver - var forsvundet.

Klokken 22.07 var jeg sikker på, at jeg kunne se den. En lille lysende perle over Saturn! HURRA!

Det var ikke muligt at se stjernen passere Cassinis deling.

Vi - Helge Selchau, Hans Peter Kristensen, Jesper Thorup Nielsen og jeg, havde pænt skiftedes til at kigge. Før første kontakt havde vi bedt folket(!) vente - vi målte! Urania Observatoriet åbner jo klokken 19.30, men sådan en oplevelse ville vi da have for os selv... Det var der meget stor forståelse for, da vi bagefter forklarede hvad det var, vi så gerne selv ville se, vi amatørastronomer.

Der var tre tålmodige publikummer, som ventede til "røveren" kom frem igen. De indgik selvfølgelig i vagtordningen, og var lige så spændte, som vi var.

Så efter 2½ time havde vi set en lille del af et Saturnår! En meget stor oplevelse for os alle - så tak til Henrik Delfer, som gjorde os opmærksom på det! Jeg håber andre også så det!

En lille finurlighed: Saturn bevægede sig fra højre mod venstre i forhold til HIP 42705. Vi brugte ikke vinkelspejl, altså vender tingene "bare" på hovedet. Vi kigger mod syd - den modsatte retning af hvordan et kort normalt vender. Saturn bevægede sig derfor fra øst til vest Saturn var derfor i retrograd bevægelse. Planeterne bevæger sig normalt fra vest til øst i forhold til stjernerne. Men her var det modsat, da Jorden "overhaler" Saturn i deres bane om Solen.

Efter okkultationen mødte Poul Hansen op. Da var klokken tæt ved 23, men nu ville han se deep sky. Sammen så vi Rosettetågen, California Tågen og den lille del af Orion Tågen, hvor Hestehovedtågen ligger. Den sidste mente Poul at kunne skimte gennem kikkert, lysforstærker og diverse filtre, men dér måtte jeg give op!

Alt i alt en meget fin aften, som jeg vil huske længe!

Venlig hilsen
Ole Fastrup

Line

Top