Saturn Okkultationen den 3 November 2001

Af Ole Fastrup


Hans ringede og spurgte om Urania Kikkerten var ledig om aftenen til denne fine lejlighed. Det vidste jeg ikke, men jeg havde selv planer om at tage ud på Vildmosegård for at se begivenheden. Den var Hans med på, så Per Rieffestahl, Hans Leth-Sørensen og jeg mødtes i god tid ved VLT-kikkerten.

Hans og jeg havde medbragt vores egne kikkerter, min gamle SCT 8" Celestron og Hans havde sin 6" Makzutov med. Jeg fik lov til at benytte VLT-kikkerten, hvilket jeg var meget glad for. Det er en pragtfuld kikkert og netop denne aften var luften perfekt både med hensyn til seeing og lufturo.

Vi var kommet i god tid og nød synet af Jupiter og Saturn, som stadig var et godt stykke fra Månen. Vi benyttede tiden til at afprøve forskellige forstørrelser og kunne blot konstatere, at vi, med Hans' ord "kunne blive ved med at hælde på den".

Okkultationen var en stor oplevelse.

En tredimensional Måne ramte Saturns ring, derefter Cassinis deling, Saturn, hvorefter det hele gentog sig. Vi så også Saturn komme tilbage. En lille lysende perle viste sig på Månekanten, og hele sceneriet gentog sig.

En pragtfuld oplevelse, som vi alle tre vil huske. Dejligt med sådanne aftener sammen med gode venner.

Der blev ikke megen fotograferen selv om Hans vist tog et par billeder. Heldigvis var Poul Hansen, Torben Christensen og Jørgen Christensen taget op i Urania Observatoriet, og havde taget de billeder som kan ses her under.


Fotos optaget af Jørgen Christensen.

NAFA-assistenter:
Torben Christensen og Poul Hansen

Saturn og månen


Saturn og månen

246 mm refraktor, f 16,5
Okularprojektion, 65 mm 2" Plössl.
Fotografiapparat 6 x 7 Pentax.
Film Scala 200x

Line

Top

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!