Partiel Solformørkelse i Vildmosen.

Af Claus Thielke


Mandag d. 3. oktober 2005 mødtes jeg kl. 09.00 med Ole Fastrup og Per Rieffestahl på Nafa's lille observatorium på Vildmosegaard, for at være med til at vise interesserede fremmødte en af årets store astronomiske begivenheder, nemlig den partielle solformørkelse.

Det var noget diset og skyet på vej til mosen, men vejrudsigten lovede opklaring op ad formiddagen, så jeg håbede det bedste, medens jeg nød køreturen i det utroligt smukke og bakkede landskab, der byder sig til ad småvejene fra Svenstrup til Vildmosegaard.

Da jeg nåede frem var Ole og Per allerede i gang med at rigge Zeiss-kikkerten til, men det viste sig at H-alfa filtret var lidt dugget, og måtte en tur med ind i varmen i klubhuset.

Vi fortsatte så med at rigge egne kikkerter til, min egen 20x60 prismekikkert, Oles 8" Celestron, 6" "udlånskikkerten og på terrassen en opstilling med en afblændet mindre prismekikkert til okularprojektion som Per havde fixet til lejligheden.

Da vi gik ind for at tænde PCén i klubhuset for at få Urania-observatoriet online, så vi med stor misundelse at vore kolleger der, allerede havde huller i skylaget !!!

Så ankom Erik Christensen med sin 6" ETX og riggede den til. Enkelte gæster begyndte at dukke op, og blev udstyret med beskyttelsesbriller.

Da formørkelsen startede kl. 10.05 var det stadig overskyet, og vi måtte ty til Uranias on-line billeder.

Først kort før Max. kl. 11.10 kunne vi glæde os over enkelte huller i skylaget, og begynde at vise noget frem.

Herefter blev det gradvis bedre og bedre, og vi kunne også få fine H-alfa kig, oven i købet med protuberanser.
Efterhånden var vi vel ca. 30 gæster, mange halvstore skolebørn, så vi fik travlt med sikkerheden.

Alligevel var det 2 gange ved at gå galt ved okularprojektionen, idet et par børn forsøgte at komme til at kigge gennem det ikke afblændede okular på opstillingen!!!
Vi fik det stoppet i tide - aldrig kan man sige det tit nok.

Hen mod slutningen var de fleste gæster taget af sted, godt tilfredse med oplevelsen. Vi pakkede sammen, nød et rundstykke og noget kage og blev vist enige om, at vi trods den noget frustrerende start på formørkelsen havde haft en god oplevelse.

Vi afsluttede med at samle en sjov lille "sol-projektor" af pap, samt afprøve den.

Der er også en billedserien

Line

Top

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!