Fem beretninger om Venuspassagen 2004

Line

Et sammendrag af Venuspassagen den 8 juni 2004

redigeret af Svend Petersen.


Venuspassagen blev udsendt "live" fra Urania Observatoriet. Vi har lavet en kort video, som kan ses her. Det blev desværre skyet til allersidst. Det har vi ikke kunnet ordne i videoredigeringsprogammet - endnu...!

Her er filmen

Line

Før og under Venuspassagen

Svend Petersens beretning:


Vækkeuret ringede kl. 06.15. Sikke et tidspunkt at stå op på, når den daglige rutine egentlig først plejer at begynde ved ottetiden. Nå, men der var jo udsigt til en begivenhedsrig dag med en astronomisk sjældenhed i udsigt. Så det var med at få noget vand i ansigtet og så ellers se at komme i gang og få noget morgenmad. Bilen var pakket i forvejen med alskens ting og sager, som jeg var helt sikker på at få brug for i løbet af dagen. Men som sædvanlig var det ikke engang halvdelen, der blev brug for. Men det støtter da altid selvtilliden at have hele udstyret med. Det er næsten ligesom til eksamen.
Afgang hjemmefra kl. 07.10. I den sikre overbevisning at der nok ikke var kommet mere end et par stykker ankom jeg efter ca. 10 minutters kørsel. Stor var overraskelsen, idet jeg kunne konstatere, at der måtte have været nogle vækkeure, som havde ringet på nogle afsindigt tidlige tidspunkter, for der var allerede temmelig mange fremmødte.
Så var det ellers med at få stillet isenkrammet op, for nu gik det stærkt. Venus var allerede synlig på solskiven, og efter en hurtig opstilling, hvor jeg fik taget nogle billeder, faldt der lidt mere ro over foretagendet, og der blev tid til at snakke med de andre fremmødte og se, hvad de havde gang i.

Urania observatoriet

Efter kl. 08.00 begyndte der at ske noget igen, folk begyndte at myldre op til Observatoriet- lige fra skoleklasser til pensionister, der var ude at gå tur med hunden. Der var ved at være mange om de opstillede kikkerter, og spørgelysten var stor om alt muligt, også ikke- astrostof. Især fra de mindre skoleklasser var spørgelysten stor, de havde forberedt sig godt hjemmefra.
Det var egentlig en lærerig oplevelse at se på passagen i de forskellige typer af kikkerter, som var opstillet. Hver type kikkert havde sine karakteristiske egenskaber.
Vejret, som til at begynde med havde tegnet godt, bortset fra lidt blæsevejr som sædvanlig i det nordjyske, begyndte at blive lidt mere skyet, men til at begynde med ikke mere end, at det gav nogle pauser til at se, hvad der ellers foregik rundt omkring Urania Observatoriet. Den sidste time før passagen endte, begyndte der at komme rigtig mange skyer, så det så ud til, at vi ikke ville få afslutningen med. Men der må have været højere magter med i spillet, for lige før det hele var slut, blev der lige et lille hul i skydækket, så vi fik set og taget billeder af den sidste afslutning.
Alt i alt en god dag, hvor tiden bare fløj af sted, og lige pludselig var det hele bare overstået. Men tak til alle for en god dag.

Line

Venus set fra Urania og VLT

Oles Fastrups beretning:


En kæmpemæssig protuberans var det første, der mødte mine søvnige øjne, da jeg kiggede i vores H-alfa-kikkert i Urania Observatoriet kl. 6 i morges. Den stod som en hilsen ovenfra og lovede en god oplevelse. Det blev det også! Jeg så Venus i H-alfa-kikkerten, som jo viser kromosfæren, Solens ydre lag. Derfor så jeg den, før den var synlig i " almindelige" filtre.

Sol

Jeg tror dog ikke, der var nogen, der lagde særlig mærke til mig og mine lyde - sådan plejer det jo også at være. Derfor blev tiden for allerførste kontakt ikke taget. Alle var optagede af hver deres: nogle sad bag computerskærmen, een stod på en stige og kikkede i 8"- Schmidt/Newtonen, een kikkede i10"-eren. Aldikikkerten var skam også i gang, og adskillige havde taget deres egen kikkert med. Endelig havde vi forsynet os godt med "solbriller". Jo, der var gang i den på Borgen.
Jeg så også 2. kontakt, før jeg tog ud i Mosen, hvor Per var mødt tidligt. Jeg tog af sted kl. halv ni, hvor protuberansen i øvrigt allerede var gået i opløsning. Jeg var der som lovet kl. ni. Der var ikke andre end os to, og det var noget af en forandring i forhold til Urania, hvor den endelige optælling
kunne konstatere et fremmøde på 450. Der begyndte dog at komme folk, efterhånden som dagen gik, og vi endte på små 100 besøgende. De sidste kom efter klokken tolv, som vi ellers havde sat som sidste frist for "folket", for vi ville jo se tredje og fjerde kontakt i ro og fred.
Klokken halv et kørte en minibus med otte personer op til VLT-observatoriet.
Vi satte brøsige miner op, men Per kunne genkende nogle af gæsterne. Det var Sejlflod Kommunes byråd/tekniske udvalg og andre forsirede kommunalfolk. Vi forbarmede os over dem, gav dem ca. femten minutter - og sagde så pænt farvel.
Ak, nu var der kommet et tungt skylag over Mosen. Men sandelig. Et halvt minut før tredje kontakt kom der et stort hul, og Per kunne tage den tredje tid! Den fjerde kontakt gik vi dog glip af.
Men sikke en oplevelse.
Vi havde prøvet at kontakte en amatørastronom i Sydafrika for at lave en parallaktisk måling, men denne del af projektet mislykkedes desværre.
Ellers gik alt som planlagt. Vi sendte næsten uden problemer under hele passagen.
En stor tak til webmasteren Jesper Thorup Nielsen for den store indsats han lavede op til begivenheden for at få udsendt "live-billeder" til - viste det sig - det meste af Verden!
Der var 3/4 million "hits" på vor hjemmeside, mens Venuspassagen skete.

Line

Nærkontakter med Venus

Per Rieffestahls beretning:


Livet er en række valg- også for en amatørastronom. Jeg valgte at koncentrere mig om kontakttiderne.
Det lå i luften!
Og stopuret ligefrem krævede det, nu da målingerne af Jupiters måner må holde en pause.
Det er vanedannende at være i gruppen "I Ole Rømers Fodspor" med Kim lang, Hans Peter, Svend F., Hans Ejler og Mogens.
Det var en fornøjelse for mig at sidde med min ven (stopuret med hukommelse til ti mellemtider - mere memory, end jeg kan byde på) og vente på første kontakt helt, helt alene.
Heldigvis vidste jeg, at kunne være uforstyrret de første par timer, da naturvejlederen på Vildmosegård, Thorkild Lund, havde annonceret offentlig adgang mellem 9.00 og 12.00. Jeg vidste også, at Ole Formand først kom og holdt mig med selskab senere.
Jeg havde håbet på i forvejen at finde ud af den helt nøjagtige position for Venus første berøring med solkanten og bruge trådokularet som reference, men det var ikke lykkedes mig at finde ud af Solen koordinater, og jeg var nervøs for, at det lille synsfelt i 12 mm okularet ville snyde mig for denne første tid.
Under soltræffet i Stjerneobservatoriet i Durup på Salling lovede Sven Ove Thimm ved lejlighed at sende mig oplysninger om Solens koordinater. De kan også være gode at have check på ved observationer af solpletter og deres placering på solskiven.
Jeg valgte 22 mm påsat retvendeprismet. Ganske god skarphed.
Alt var klappet og klart klokken 6.30 DST, hvilket gav den fornødne ro til tidtagningen, som også blev fin nok.

1. kontakt kl. 05:20:11,16 UT

2. kontakt kl. 05:37:57,63 UT

Jeg var nok en smule for sent på den med 1. kontakt. Dråbeeffekten fik jeg set, hvorimod Venus atmosfære ikke blev observeret.
Så skulle "skolelærerarrangementet", som Ole kalder det, lige checkes af:

1. Computeren tændes, så besøgende kunne se passagen via webkameraet på Urania Observatoriet

2. Solprojicering gennem prismekikkert stilles op

3. Tegnebræt til børn og barnlige sjæle findes frem. (Tegn Venus position på solskiven, som du ser den gennem kikkerten)

4. Lille juleleg med bedømmelse af folks evne til at se Venus uden hjælpemidler forberedes

5. Lille udstilling med informationsark inde i huset sættes frem

6. Skilte placeres de rette steder i nærområdet m.m.

P6080241.JPG

Ensomheden blev brudt! Ole ankom med et kamera. Nu skulle der tages fotos.
Og en 4. klasse med lærere
og Hans Lyngholm med rundstykker og værktøj
og en flok pensionister fra Skive
og nogle unge fyre fra??
og en tidligere skoleinspektør fra Kongerslev
og - og - og...

Til sidst, da vi var i gang med at forberede 3. og 4. kontakt, dukkede en lille flok op, som Ole straks myndigt oplyste om, at nu var besøgstiden forbi: "Her måler vi!!" Jeg stak hovedet ud af observatoriebygningen og genkendte straks kommuneingeniøren og en række medlemmer af Sejlflod kommunalbestyrelse. "Nå, ja! I kan lige få 10 minutter!!" Og så til kikkerten.
Skylaget var ikke opmuntrende, men der kom dog nogle enkelte optimistiske udbrud fra Ole udenfor:
"Der er hul om 2 minutter". "Nej, om 3 minutter". "Nej, nu gled det forbi". "Men, hov! Der kommer et andet". "Så, nu er der helt lukket". - "Satans!".
Og så: et minut før 3. kontakt åbnede Vorherre for himmelporten og lod os skue planeten, da den ramte kanten indefra. Tiden var hjemme:

3. kontakt kl. 11:03:24,39 UT

Derpå syntes Vorherre, at det kunne være nok. Vi havde også svovlet temmelig meget. Hullet lukkedes, og 4. kontakt måtte opgives.
Vi var jo kun to personer derude, men stemningen efter 3. kontakt mindede til forveksling om scenerierne fra Kennedycenteret med jublende og euforiske teknikere og forskere, der falder hinanden om halsen og stråler som små børn, når en mission er lykkedes.
Ole ringede straks til hovedkvarteret i Aalborg og kom glædestrålende tilbage og fortalte, at de ikke havde fået 3. kontakt. Hvor ond kan man være!
Tiderne fra Vildmosen er selvfølgelig blevet internationaliserede. Både l'Observatoire de Paris, EEAE, ESO med flere kender de tre kontakttider!

De har beregnet, at vore tider giver en afstand til Solen på 149.459.529 km.
Den virkelige afstand skulle ifølge dem være 149.597.870 km.

Sikke vi kan - vi amatører!

Line

Venus, webcam og "live"

Jesper Thorup Nielsens Beretning:


Jeg havde i lang tid arbejdet med at få en webcam - opstilling klar, så Venuspassagen kunne vises live fra Urania Observatoriet i Aalborg. Vores kære formand Ole er en hård arbejdsgiver, og han har under hele forløbet holdt på, at der ikke kun måtte være én, der vidste noget om teknikken, og i mit stille sind har jeg nok en gang imellem tænkt: ja ja, men jeg vil da være der, så rolig nu!
For at teste vores opstilling ville vi holde generalprøve til måneformørkelsen i maj, men jeg havde lige glemt, at det var dagen før vores ældste datters konfirmation, så der var dømt krise, men en forstående kone gav mig heldigvis et par timer fri. Nu er skæbnen jo en underlig størrelse, og den syntes åbenbart, at jeg skulle have én over snuden for min arrogance, for Ole havde jo haft ret.

Så til Venuspassagen!

På det tidspunkt skulle jeg til København! Eller nærmere bestemt til Nærum, så øv, øv. Men det gav så mulighed for, at de andre i webcam- projektet kunne demonstrere deres udmærkede evner som computerbestyrere. Og det gik da også - som forventet - udmærket.
Den eneste, der ikke levede op til forventningerne var Månen. Den gemte sig bag et tykt skydække. Så alle vores anstrengelser med at få link på DR's hjemmeside og skaffe hurtige internetforbindelser blev der ikke brug for. Men det lovede jo godt for premieren, for en dårlig generalprøve skulle jo efter sigende give en god premiere.
Fredagen inden passagen kom jeg i tanke om, at jeg manglede et solfilter til min lille 8x25, men der var selvfølgelig ikke flere solfiltre på lager hos Astro, men hvad andet kunne man forvente! Lige inden en så stor begivenhed er der selvfølgelig 1 million andre med samme behov. Hvorfor kan man ikke snøvle sig sammen, mens tid er? Nå, men Ole fortalte, at hvis det var stort nok, så kunne jeg tage et par af de briller, der var indkøbt til passagen, for de var lavet af det rigtige solfilter.
Men o skræk og klage, min lille kikkert er lagt så godt væk, at den ikke lader sig finde, så øv, af sted til København uden kikkert. Nu er København jo lidt større end Klokkerholm, så de havde selvfølgelig adskillige forretninger, der var mere end villige til at sælge mig en ny kikkert, og valget faldt på en 8x21 af ukendt oprindelse til 199 kr. Selv om jeg viste størst interesse for en Minolta, så insisterede den venlige ældre dame i butikken på, at jeg skulle prøve den billige, for hun mente, at den ville være det bedste køb, og modvilligt måtte jeg give hende ret. Selv om Minoltaen kostede 700 kr., så var den ikke så god som den billige. Jeg troede slet ikke, at den slags butiksansatte fandtes. Jeg fandt dog senere ud af, at hun kom fra Nordjylland, så det forklarer jo en del!
Nå,men med den nyindkøbe kikkert sikkert i hus, kunne jeg med sindsro imødese morgendagen. Jeg havde bare glemt en vigtig detalje! Hvordan skulle jeg sætte solfilteret fast? Og her må jeg sige: længe leve DSB, for "Seven Eleven" har altså ikke alt, men i en forretning på Hovedbanegården fandt jeg lige inden lukketid et par ruller tape.
Vel hjemme på hotellet opdagede jeg, at Henrik Rosenørn havde ringet, så omkring midnat ringede jeg tilbage, og det viste sig, at de havde problemer med at tilslutte Meades webcam. Efter lidt snakken frem og tilbage blev problemet løst med et flueben.
Henrik og co. ville transmittere Venuspassagen fra Israels Plads i København, så vi havde transmission fra både Nordjylland og Sjælland. Desværre lykkedes det ikke at få Sydafrika med. Henrik lovede at lave de sidste tilretninger på http://www.astronomibladet.dk/nafa. Det blev vist lidt sent, inden han kom i seng. Alt så altså ud til at klappe. Vi aftalte, at jeg skulle komme forbi Israels Plads tirsdag morgen, inden jeg skulle på kursus, så nu var der kun min lille solkikkert tilbage.
Jeg skilte forsigtigt "solbrillerne" ad og fik filmen løsnet uden at skade den. Med stort besvær fik jeg gjort filteret forsvarligt fast til kikkerten med tape, og det så ud til, at det ville virke. Et sidste tjek på hjemmesiden afslørede et par småting, der skulle rettes til, så alt var klart til tirsdag.

Tirsdag morgen ville jeg se starten på passagen på http://www.astronomibladet.dk/nafa, men de havde vist lidt problemer deroppe i Nordjylland. Der var i hvert fald ingen billeder på hjemmesiden. Så efter et hurtigt morgenmåltid gik det af sted til Israels Plads. Da jeg ikke lige umiddelbart kunne finde Henrik, blev jeg inspireret af en cyklist, der var standset og havde fundet et par "solbriller" frem. Så frem af tasken kom den nyligt indkøbte kikkert. Lidt nervøs satte jeg kikkerten for det ene øje, og der stod hun, en perfekt skive, sikke et syn! Min lille solkikkert virkede perfekt.
Nu skulle Henrik findes, så frem med mobilen, og efter lidt guiding fandt jeg ham. Desværre havde de problemer med Meade web-kameraet, men jeg fik da set Venus i Henriks teleskop, og jeg må indrømme, at det så bedre ud i teleskopet end i min lille kikkert. Efter en genstart af computeren kom der liv i web transmissionen fra København.
Det var efterhånden på tide at finde bussen til Nærum, Selv fra bussen var det et flot syn, men der var nok en medpassager eller to, der syntes, at jeg var en underlig en, der sad og så på Solen igennem en kikkert.
transmissionen fra Aalborg, så det var flot. Jeg fik da også både lærer og elever med ud at se på den rigtige vare. De var nu ikke særligt imponeret, og én mente, at det måtte være en flueklat på filteret.
Resten af formiddagen kunne jeg følge med på nettet, og jeg var lige ude for at se det live et par gange. Desværre blev det overskyet lige til sidst, men alt i alt: en fed oplevelse!

Line

Atmosfæren på Venus - og lidt teknik

Holgers Nielsens beretning:


Jesper Grønnes fine foto svarer ganske godt til det vi så visuelt gennem Urania-refraktoren i minutterne inden 2. kontakt.
Vi var tre eller fire personer, der så lysbuer: Først to korte buer, som strakte sig ud fra Solen fra hver sit Venus-"horn" og som kort efter blev forenet til en hel bue. For mig var det den mest betagende oplevelse under passagen: Direkte at se et tegn på, at Venus har en atmosfære. De to sidste kontakter blev en del generet af skyer.
Vi havde i øvrigt ca. 450 besøgende i løbet af passagen!

Tekniske data vedrørende observationen fra Urania Observatoriet

Teleskop: 246 mm, f/4067 mm Urania-refraktor, der i øvrigt viste mange fine
detaljer i de små solpletter og på den øvrige soloverflade.

Filtertype: Baader
Objektivfilter: 250 mm
Okular: 65 mm Plössl, 2"

Visuel observation: De øvrige observatører var, så hudt jeg visker, Ole Fastrup og Hans Leth, NAFA, Kim Lang og Marianne Nielsen.

Observatorens synsevne i %: Øh, 200%!!

Brilledata: Bruger ikke briller, når jeg ser i kikkert!

Line

Top

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!